Steeds meer ondernemers registreren een motorfiets of motorscooter op de zaak. Waarom doen ze dit eigenlijk? Biedt het registreren van een motor op de zaak dan zoveel voordelen? Het antwoord hierop is eigenlijk heel simpel: Ja, voor een ondernemer kan het heel erg voordelig zijn om een motor op de zaak te registreren. Waarom? De belastingdienst betaalt flink mee aan jouw motor op de zaak. Mooi toch?

Wat zijn de belastingvoordelen?

Een ondernemer die volgens de belastingdienst BTW-plichtig is kan ten eerste de BTW over de aanschafprijs van de motor terugvorderen. Bij een aanschafprijs van €20.000,- inclusief BTW bedraagt dit ongeveer €3.470,-. Naast het terugvorderen van de BTW over de aanschafprijs van de motor kan je dit ook doen voor de andere kosten die je maakt voor de motor. Denk hierbij aan BTW over de brandstof, onderhoudskosten, motorkleding en accessoires. Gebruik je de motor ook prive, dan zal hier een correctie voor prive-gebruik vanaf getrokken moeten worden. Daarmee houdt het feest nog lang niet op. Je kan namelijk ook nog de kosten voor onderhoud, brandstof, motorkleding, accessoires, smering, verzekering, en motorrijtuigenbelasting van de winst aftrekken.

Kleinschaligheidsaftrek (KIA)

Door het aanschaffen van een motor op de zaak kunt u ook gebruik maken van de kleinschaligheidsinvesteringaftrek oftewel de KIA. De Kia bedraagt 28% van de aanschafprijs exclusief BTW en kunt u in het jaar van aanschaf van de motor 28% in mindering brengen op uw winst. Een lagere winst betekent minder belasting.

Heb je met een motor ook bijtelling?

De bijtelling van een auto is een bekend verhaal bij de meeste ondernemers. Hoewel dit nog weleens wilt wijzigen. Als je als zakelijke rijder niet kunt aantonen dat je minder dan 500 kilometer per jaar prive rijdt, betaal je bijtelling. De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van de fiscale waarde van de auto en en welke bijtellingscategorie deze valt. Bij een motor is dit op een hele andere wijze geregeld. Je betaalt namelijk de werkelijke kosten van prive-gebruik. In eerste instantie dien je uit te rekenen wat de kostprijs is per gereden kilometer op de motor. Het enige dat je nu doet is de prive gereden kilometers vergoeden tegen de kostprijs per kilometer. Stel je hebt op jaarbasis 2.000 kilometer prive gereden dan betaal je 2.000 x bijv.€ 0,15 aan de zaak. Het mooie is dat de belastingdienst je niet verplicht stelt een kilometerregistratie bij te houden.

Waar wacht je nog op?

Naast de vele fiscale voordelen voor ondernemers van een motor op de zaak zijn er natuurlijk nog veel meer voordelen te noemen. Hoe lekker is het om te genieten van de frisse wind in je gezicht tijdens het rijden? Het niet achter aan hoeven sluiten in de file en dus op tijd op je afspraken of op het werk te komen. Daarnaast is het parkeerbeleid voor motoren een stuk soepeler.

Bel mij terug