Een motor kopen kan je op verschillende manieren doen. Het kan dat je je droommotor hebt gevonden en deze direct kan betalen omdat je genoeg geld hebt. Het kan ook zijn dat je je droommotor hebt gevonden maar dat je deze nog niet kunt kopen omdat je nog niet voldoende gespaard hebt. Bij het zien van de juiste motor komt vaak een stukje emotie kijken. Het gevoel dat je deze direct moet hebben op het moment dat je hem ziet en bang bent dat je een gelijkwaardige motor anders niet meer tegenkomt. Tenminste, dat gevoel hebben wij zelf vaak gehad. En zeg nou eerlijk: motorrijden wil je nu en niet pas morgen.

Zakelijke motor financieren

Voor ondernemers met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel is het mogelijk om een motor te financieren. De financieringsvorm voor ondernemers heet Financial Lease. Financial Lease is dus een zakelijke vorm van financieren. Een financieringsmaatschappij verstrekt het gewenste kredietbedrag aan de leverancier en jij als ondernemer lost het kredietbedrag in vaste maandelijkse termijnen af. De maandelijkse termijn bestaat uit een stukje rente en een stukje aflossing.

Bij Financial Lease wordt jij als ondernemer direct economisch eigenaar van de motor. Omdat jij economisch eigenaar bent kan jij zelf bepalen wat je met de motor doet. Het juridisch eigendom van de motor ligt bij de financieringsmaatschappij en gaat naar jou over zodra alle maandtermijnen zijn voldaan.

Wat zijn de voordelen van een zakelijke motor?

Het zakelijk financieren van een motor brengt voor de ondernemer voordelen met zich mee. Dit heeft te maken met het economisch eigendom dat je verwerft. Wat zijn de voordelen:

 • Als ondernemer voor de BTW heb je recht op terugvordering van de BTW over de aanschafprijs van de motor. Dit is 21%.
 • Bij een motor die op de zaak is geregistreerd kan de ondernemer net als bij een bedrijfsauto investeringsaftrek toepassen. De investeringsaftrek bedraagt 28% van de aanschafprijs exclusief BTW.
 • De rente die de ondernemer betaald op zijn Financial Lease overeenkomst is aftrekbaar.
 • De ondernemer mag afschrijven op de motor van de zaak. Afschrijven drukt de winst waardoor er minder belasting betaald hoeft te worden.
 • Bij een volledig elektrische motor van de zaak mag de ondernemer ook de milieu-investeringsaftrek toepassen. De MIA is 36% van de aanschafwaarde van de motor exclusief BTW. (Zie hiervoor ook de pagina: Zakelijk motorrijden met subsidie.
 • De bijtelling voor een motor van de zaak is een stuk gunstiger geregeld dan bij een auto van de zaak. Als bijtelling betaal je de privé gereden kilometers tegen de kilometerkostprijs aan je eigen onderneming (zie bijtelling).
 • Je hebt geen kilometerbeperking zoals bij Operational Lease.

Heeft een zakelijke motor nut?

Of een motor van de zaak nut heeft daar zijn de meningen over verdeeld. Moet het een nut hebben? Wij vinden van niet. De regels bieden de mogelijkheid om een motor op de zaak te registreren en daar als ondernemer fiscaal voordeel van te genieten. Denk ook eens aan het plezier en gemak dat je met een motor kan beleven. Wij zetten er een paar op een rijtje:

 • Het rijden op een motor geeft een gevoel van vrijheid en rust.
 • Met een motor hoef je niet achter in de file aan te sluiten in het drukke verkeer van tegenwoordig.
 • Kostenbesparing: Een motor is vaak goedkoper dan een auto qua aanschaf, verzekering, houderschapsbelasting en onderhoud.
 • Met een motor beweeg je je makkelijker door stadsverkeer.
 • Met een motor hoef je niet eindeloos te zoeken naar een parkeerplek. Je parkeert de motor gewoon bij je afspraak op de stoep.
 • Je bent minder vaak te laat op afspraken omdat je minder afhankelijk bent van het overige verkeer.
 • Rijden op een motor is stoer.
 • Motorrijders zijn vriendelijk naar elkaar. Je ontmoet hierdoor meer mensen met dezelfde interesse.

 

Hebben wij jouw interesse gewekt? Maak eens een leaseberekening met onze calculator en ontdek dat een zakelijke financiering helemaal niet zo veel hoeft te kosten.

 

Bel mij terug