Bijtelling en zakelijk motorrijden

De regels rond de bijtelling voor een auto van de zaak worden elk jaar weer strenger. Maar wie zich op twee in plaats van op vier wielen verplaatst, heeft geen last van de hoge bijtelling. Integendeel, wie zijn motor zakelijk boekt als bedrijfsmiddel rijdt privé meestal voor een prikkie. De Belastingdienst is motorrijders gunstig gezind. Hoe het zit met bijtelling en zakelijk motorrijden zullen wij hier uitleggen.

Net als bij een bedrijfsauto mag je bij een motor van de zaak alle kosten aftrekken, zoals benzine- en onderhoudskosten, verzekering, motorrijtuigenbelasting en de afschrijving. Maar de bijtelling wordt bij een motor heel anders berekend dan bij een auto. Rijd je zoals de meeste ondernemers privé meer dan 500 kilometer in je zakelijke auto, dan wordt een percentage van de fiscale waarde (consumentenprijs + alle opties inclusief btw en bpm) bij je inkomen opgeteld en betaal je daarover inkomstenbelasting. Het percentage hangt dan af van de CO2-uitstoot van de auto. Of je nu 501 kilometer privé rijdt of vier keer per jaar met je bedrijfsauto naar Zuid-Spanje op vakantie gaat, je betaalt net zoveel bijtelling. Niet echt eerlijk.

 

Direct een offerte ontvangen?

Alleen belasting over afgelegde privékilometers

Motorrijders daarentegen betalen alleen belasting over de werkelijk afgelegde privékilometers. Daarbij kijkt de Belastingdienst naar de gemaakte, totale kosten per kilometer. Als jouw motor over het hele jaar berekend 24 cent per kilometer kost en je geeft op dat je 5.000 kilometer privé rijdt, krijg je een bijtelling van 1.200 euro (5.000 * 0,24). Daarover moet je afhankelijk van je inkomen 42 of 52 procent belasting betalen (dus 504 of 624 euro). Bij een kleine gezinsauto betaal je vanwege het bijtellingspercentage al snel vier keer zoveel aan belasting.

Zakelijk motorrijden en de bijtelling - MotorenLeasen.nl

Bel mij terug

Omgekeerde bewijslast

Een bijkomend voordeel van de motor op de zaak, is dat de fiscus een keer niet pietluttig is als het gaat om de kilometerregistratie. Bij een zakelijke auto waarmee je naar eigen zeggen minder dan 500 kilometer rijdt, moet jij dat bewijzen door een nauwkeurige kilometeradministratie bij te houden. De Belastingdienst controleert hier heel streng op. Maar bij privégebruik van een motor moet de fiscus bewijzen dat het door jou opgegeven aantal privékilometers niet klopt. Er zijn meer fiscale voordelen van zakelijk motorrijden. Zo zijn niet alleen de motor zelf, maar ook essentiële items als motorkleding, -helm en -laarzen, tassen, een TomTom en andere accessoires aftrekbaar. Omdat in Nederland de ondernemer en niet de Belastingdienst bepaalt waarin hij of zij zakelijk investeert, kun je zelf bepalen wat voor motor en welke toebehoren je nodig hebt (tenzij je het heel bont maakt).

Fiscaal

Tenslotte kun je als zakelijk motorrijder gebruik maken van zeker één investeringsregeling, te weten de KIA en soms ook de MIA. De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) geldt voor iedere ondernemer die meer dan 2.300 euro investeert. Je kunt 28 procent van de aanschafprijs exclusief BTW aftrekken van je inkomen. Auto’s zijn expliciet uitgesloten van deze regeling, maar motoren niet en die vallen er dus gewoon onder. Als je een elektrische motor koopt, kun je ook een beroep doen op een andere regeling. Je moet wel wat tijd steken in het uitzoeken van de regels en voorwaarden, maar het kan flink wat geld besparen. Het gaat hier om de milieu-investeringsaftrek (MIA), waarmee je maximaal 27 procent (vanaf 2020) van de investering van de winst mag aftrekken. Een elektrische motor (bijvoorbeeld Zero Motorcycles) geeft je nog meer aftrekmogelijkheden, namelijk ook nog de willekeurige aftrek milieu-investeringen (VAMIL); hiermee kun je versneld afschrijven. In de stad rukt de elektrische motor niet geheel toevallig inmiddels al aardig op.

Meer weten? Neem contact op met onze adviseurs via 030-320 0242 of stuur een e-mail naar info@motorenleasen.nl